“Βιωματικές δράσεις από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ)”

 Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας βιωματικές δράσεις από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ), σε πέντε δίωρες συναντήσεις με τους μαθητές της Ε’ τάξης. Υπεύθυνες των δράσεων από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας με θέμα «Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη» ήταν οι Ψυχολόγοι κα. Κούτρα Βασιλική, κα. Γιώτα Αθηνά, κα. Παναγιωτίδου Δέσποινα, η Κοινωνική Λειτουργός κα. Ζιούτου Γεωργία καθώς και η Λογοθεραπεύτρια κα. Ρούντα Γεωργία. Επιπρόσθετα, δυο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ), με την Κοινωνική Ανθρωπολόγο κα. Σουλιώτη Ρίτσα με θέμα “Πρόληψη βίας και επιθετικότητας – Επιλύοντας τις διαφορές μας με τους άλλους”.

 Στόχος αυτών των δράσεων είναι η κατανόηση των εννοιών της αποδοχής, της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας αλλά και η ομαλοποίηση των σχέσεων των μαθητών, βοηθώντας τους να εξοικειωθούν με ειρηνικούς τρόπους διαχείρισης τυχόν συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, αξία δόθηκε και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αναγνώρισης της αξίας κάθε ατόμου και δημιουργήθηκε μία συλλογική αντίληψη πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας χωρίς ταμπέλες. 

 Η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση των προκαταλήψεων και να προάγουν τον σεβασμό προς τις διαφορετικότητες. Όσο περισσότερο μιλάμε και κατανοούμε αυτές τις δυσκολίες, τόσο περισσότερο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει και ενδυναμώνει τους ανθρώπους που τις αντιμετωπίζουν. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο